dimecres, 28 d’octubre del 2015

VICENÇ MARTÍ i TORRES. VIDA I MORT DEL "NOY DE LAS BARRAQUETAS"



El 18 de juliol de 1856, Barcelona i les seves rodalies s'alçaven per a salvaguardar el govern progressista que, des de 1854, regia el país. A Gràcia, la rebel·lió, de caràcter popular i republicana, va triomfar notablement i es convertí en el darrer baluard de la insurgència barcelonina. En Vicenç Martí, un jove nascut vint-i-sis anys abans a mig camí entre Martorell i Castellbisbal, al Baix Llobregat, esdevenia una de les figures cabdals d'aquella revolta a la vila de Gràcia.



Els orígens d'un "jove i lleial voluntari federal"

Vicenç Martí i Torres va néixer l'any 1830 a prop de la vila de Martorell, en el si d'una família que havia fet fortuna gràcies al negoci de l'hosteleria, d'on prové el sobrenom de la Barraqueta. Ben aviat, però, en Vicenç i el seu germà petit, en  Joan Martí (nascut l'any 1833), es van quedar orfes per la mort del seu pare després d'una llarga malaltia. Malgrat heretar una vida arreglada econòmicament i amb la tranquil·litat que significava tenir un negoci que el permetia viure sense masses complicacions, el Noi de la Barraqueta va optar per una vida dedicada a la lluita i a l'entrega a uns ideals que mai abandonaria. De ben jove, el germà gran dels Martí s'enrolà a les files del Partit Democràtic, una escissió esquerrana del Partit Progressista i el 1846, amb només setze anys, participà activament en la Guerra dels Matiners (o Segona Guerra Carlina, 1846-1849).

Cal fer un incís en aquest conflicte perquè les característiques que el definiren han dut a alguns historiadors contemporanis a confondre les postures del Noi. El regnat d'Isabel II va estar marcat pels continus conflictes de caràcter polític i socials. Els anys 1840, el govern estava a mans del liberalisme més conservador, representat, en gran mesura, per la figura del general Narváez. L'any 1846, any de l'esclat del conflicte, es va produir, per una banda, el fracàs dels carlins per unir en matrimoni les dues branques borbòniques, enfrontades des de que Isabel II heretà de Ferran VII la Corona en detriment del seu oncle, Carles Maria Isidre de Borbó. D'altra banda, una greu crisi econòmica assetjava la població, tant la rural com la urbana. Un seguit de males collites havien provocat un encariment de productes tan bàsics com el pa. Així mateix, la crisi conjuntural de la indústria tèxtil a Catalunya  i l'oposició popular a les lleves militars abusives havien generat un estat de descontentament general. En aquest context, els carlins i els demòcrates, representants dels interessos populars, s'uniren per a fer front davant d'un enemic comú. És en aquesta unió interessada i contextual en la que alguns historiadors contemporanis han identificat en Vicenç Martí com a un carlí.

El 1849, derrotades les tropes insurgents, en Vicenç Martí es va veure obligat a abandonar Catalunya i fugí, expatriat, a França. Jutjat en un Consell de guerra, fou condemnat a mort. No seria fins el 1854 quan, absolt, decidí tornar al seu país natal.

El Noi de la Barraqueta en la Revolta de 1856 a la vila de Gràcia

El 1854 el pronunciament conegut amb el nom de la Vicalvarada obria un període polític de caràcter progressista a l'estat espanyol (Bienni Progressista). El canvi de règim polític va permetre a Vicenç Martí i Torres ser absolt dels càrrecs que el condemnaven a mort i va poder tornar a Catalunya. No obstant, els temps que l'esperaven no foren més tranquils que els que el precediren. A diferència del que podria semblar, l'etapa progressista del regnat d'Isabel II va estar farcida de conflictes socials:  com el de les màquines selfactines, últim conflicte ludista de l'estat espanyol, o la vaga general de 1855 entre d'altres. El general progressista Baldomero Espartero, situat com a cap de Govern, no va saber copsar les expectatives de les classes treballadores des d'un primer moment, malgrat cedir davant les pressions populars en aspectes tan transcendentals com el dret a l'associació obrera. Tampoc el camp, on les desamortitzacions promulgades per Madoz no van afavorir a la majoria pagesa.

En aquest context de desequilibris polítics i socials, es va arribar a l'estiu de 1856. El mes de juliol va començar amb la ruptura final entre els dos líders polítics del moment, el general Espartero, progressista, cedí el seu lloc al general O'Donnell, ministre de Guerra, representant de l'ala moderada del liberalisme. Però l'ascens del líder de la Unió Liberal no fou senzill. Arreu de l'estat es succeïren els alçaments populars en defensa del règim progressista i en contra del que semblava al retorn a un liberalisme ultraconservador. Primer fou Madrid, després Saragossa i, finalment, Barcelona.

El 18 de juliol, les classes populars, amb el suport majoritari de la Milícia Nacional, s'alçaren en armes. La revolta es va estendre ràpidament per les poblacions veïnes. A la vila de Gràcia, l'alçament va triomfar notablement, gràcies a la nombrosa presència de treballadors industrials i fidels seguidors demòcrates. De res havia servit la promulgació d'un ban del capità general de Catalunya, Juan Zapatero, en virtut del qual la capital del Principat restava en estat de setge després dels incidents laborals de l'any anterior.

A la vila de Gràcia, a més de veïns, s'hi havien concentrat membres de la Milícia Nacional i molts voluntaris procedents de les viles veïnes que, davant les dificultats d'entrar a Barcelona, s'havien fet forts a Gràcia. Entre tots aquests voluntaris hi havia en Vicenç Martí, el Noi de la Barraqueta, qui deuria ser testimoni dels fets de la "casa de la Marquesa", situada a l'inici del carrer Gran de Gràcia,en la qual el coronel Magí Ravell i sis oficials més de les tropes governamentals foren abatuts després que, assetjats pels insurgents, intentessin rendir-se (diumenge, 20 de juliol de 1856).

Entre la nit del dilluns 21 i el matí següent, la rebel·lió fou derrotada. Bona part dels insurgents es dispersaren entre les viles veïnes i d'altres més llunyanes. Un grup de 18 graciencs fou retingut a Sallent. Setze dels quals serien abatuts dies després davant de la "casa de la Marquesa" com a mesura repressiva pels fets ocorreguts aquell diumenge dia 20. Passaren a ser coneguts com els Herois de Gràcia.

Els que no optaren per la dispersió, s'uniren en diferents columnes. La més important fou la que dirigia el Noi de la Barraqueta. Una correspondència de Cervera datada del 26 de juliol i publicada al diari Las Novedades de Madrid, relatava que un grup de 300 o 400 homes estava passant per la Baixa Segarra en direcció a Saragossa. El seu objectiu era arribar a la capital aragonesa, ja que confiaven que l'alçament popular d'aquella ciutat continuava viu. No fou així. Al arribar a la ciutat de Mequinensa, també insurgent, varen rebre notícies sobre la capitulació del capità general Antonio Falcón, a mans del general Domingo Dulce. Des de Mequinensa, una comissió liderada pel coronel Bellera es va dirigir cap a Saragossa, amb la voluntat de negociar una capitulació. La columna del Noi era conscient que, amb la caiguda de les principals ciutats, era qüestió de temps que fossin derrotats, així que decidiren negociar la seva rendició. D'altra banda, sabien que les condicions de la seva capitulació a Saragossa serien més lleus que a Barcelona on el general Zapatero havia donat mostres de la seva mà dura.

El general Dulce es va mostrar indulgent. Va acordar cedir un passaport a tots els individus d'aquella columna perquè poguessin moure's lliurement per qualsevol ciutat de l'estat, a excepció de les quatre capitals catalanes. No obstant això, el general Zapatero no estava per la labor de cedir ni una mica amb els sollevats. No va respectar l'acord i amb virtut del seu càrrec de capità general de Catalunya va començar a arrestar a tots els imprudents que gosaren tornar a terres catalanes. Segons narra Albert Columbrí, un presidiari polític d'aquells anys, en Vicenç Martí fou més previsor. Va descartar tornar a Catalunya i, en comptes d'això, marxà cap a Madrid. Un cop allí, però, un antic combatent carlí, de nom Montserrat, va denunciar l'indret on s'amagava el Noi de la Barraqueta, qui fou retingut i traslladat, novament, a Barcelona per ordre exprés del Jutjat Militar de la capital del Principat (any 1857).

"A Martorell va tranquil, a viure la seva retirada"

Malgrat els seus antecedents, en Vicenç Martí fou absolt en el judici i, malgrat els intents del general Zapatero per retenir-lo confinat en una presó, un canvi de diputats a les Corts Constituents, obligaren al capità general a deixar lliure el líder demòcrata. Tot i això, el seguiment de les seves activitats fou constant, fins i tot quan va decidir tornar a Martorell amb la seva muller.

Un cop es trobava a la seva ciutat natal, fou espiat i assetjat pels Mossos d'Esquadra. Corria ja l'any 1866 quan, alertat per un amic - segons informa una auca sobre la seva vida -, el Noi va intentar fugir. No obstant això, els Mossos el detingueren a casa seva abans que pogués escapar. Fou traslladat a la caserna de la Guàrdia Civil on va passar una última nit acompanyat d'un bon amic. Sembla  ser - segueix informant l'auca -, que el sopar se li va indigestar. L'endemà al matí fou conduït fins a l'estació de tren, on havia d'embarcar cap a Barcelona. Però allí ja hi havia una partida que, liderada pel seu germà petit, en Joan Martí, el Xic de la Barraqueta, estava esperant l'escamot de la Guàrdia Civil per alliberar-lo.

A l'estació es va produir un enfrontament molt dur. Aprofitant el descontrol del moment, Vicenç va poder fugir juntament amb dos companys. Tanmateix, el líder revolucionari es trobava feble. Va parar a descansar en una caseta situada als afores de Martorell. Mentre els seus companys cercaven un carruatge amb el que continuar la fugida, un escamot de la Guàrdia Civil que els havia seguit fins aquell indret esperava per entrar en acció. Van disparar des de fora. De manera preventiva. Van atansar-se a la casa i, al veure'l sol i ferit, van acabar amb la seva vida.

Avui dia, la memòria del germà gran dels Martí i Torres continua molt viva en l'imaginari popular de la vila de Gràcia i de Martorell. Una prova d'això, és que ambdues viles conten amb associacions culturals i populars que recorden la figura d'un jove que va dedicar la seva vida a la defensa del progrés social.   


Auca que narra la vida del Noi de la Barraqueta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada