dimecres, 28 d’octubre del 2015

EL PROCÉS D'AGREGACIÓ A BARCELONA: II Els arguments favorables a l'agregació



Des que el món és món, els territoris potencialment més rics i pròspers han sentit la necessitat d'expandir-se per seguir desenvolupant-se. Hitler afirmava necessitar "lebenraum" (espai vital) per crear un III Reich esplendorós. Els conqueridors espanyols del segle XVI argumentaven que calia cristianitzar i civilitzar els salvatges americans. A escala molt més petita, els barcelonins de la segona meitat del segle XIX també creien imprescindible expandir la capital catalana a costa de les viles que rodejaven la ciutat. Però, quins arguments presentaven les institucions municipals barcelonines? Eren motius de pes? Tenien base legal? Vegem-ho.

La qüestió de l'agregació dels "Pobles del Pla" va sorgir pràcticament al mateix temps que aquestes viles, entre elles la Vila de Gràcia, assolien la independència l'any 1850. Les primeres intencions agregacionistes ja van sortir a la llum l'any 1854, quan foren enderrocades les antigues muralles de la Ciutat Comtal, i es van fer evidents el 7 de juny de 1859, quan es va aprovar el pla de reforma municipal d'Ildefons Cerdà, el qual incloïa territoris dels Pobles del Pla. Des d'aleshores, va començar una llarga pugna entre Barcelona i els municipis circumdants.


L'argument de base dels agregacionistes era que Barcelona necessitava espai per continuar el seu procés de desenvolupament. A més, defensaven que era indispensable eliminar la confusió existent entre termes municipals, la qual comportava desordre administratiu i inestabilitat social. A patir d'aquí, demanaven encaridament una imposició legal que unís tots aquests municipis tan íntimament vinculats.

El cert és que les distàncies entre nuclis urbans eren inexistents. La Vila de Gràcia feia frontera amb Barcelona pel nord, a l'alçada del carrer Provença, cadascuna de les voreres del qual pertanyien a un municipi distint. Igualment, el Passeig de Gràcia quedava tallat de manera incoherent a l'alçada de la Diagonal. A més, sota ulls barcelonins, Gràciano era res més que un torrent massificat que unia els pobles de Sant Gervasi i Horta”. Així, defensaven que les fronteres municipals en distàncies tan curtes provocaven limitacions i complicacions en les administracions i els serveis públics.

El projecte Cerdà havia creat moltes expectatives entre les classes benestants de la capital. Trobaven que era una necessitat inqüestionable que afectava directament als Pobles del Pla. No es podia embellir, racionalitzar i desenvolupar econòmicament la zona sense tenir prèviament una unitat administrativa. A més, el pla evidenciava que Barcelona havia d'ocupar més territori. Segons ells, no era una qüestió d'obtenir més recursos fiscals mitjançant l'adhesió de les poblacions veïnes, sinó una qüestió d'espai. Remarcaven que no era lògic que molts barcelonins anessin a cercar serveis públics al costat de casa, però a un municipi distint.

Un altre dels aspectes més polèmics fou la qüestió dels consums, ja que existien diferents taxacions entre àrees molt petites i unides. Els graciencs sentien que hi sortirien perdent, ja que haurien de pagar més per productes que en la pròpia vila resultaven més barats. Per contra, l'ajuntament barceloní afirmava que aquesta situació provocava actituds consumistes irracionals, contraban, mercat negre, frau fiscal... Així, molts vivien gràcies a activitats il·legals impossibles de controlar, provocant certa conflictivitat civil i deficiència de recursos públics. Per tot això, reclamaven la necessitat d'harmonitzar els mercats i les fiscalitats.

Paral·lelament, els barcelonins no podien entendre l'aferrament romàntic que els graciencs, i la resta de viles, tenien cap al seu autonomisme. Per a molts vilatans, la independència era una qüestió de tradició, història, identitat, fisonomia urbanística, costum... Estaven molt aferrats a la vida municipal, i pensaven que tot això es perdria amb l'agregació. A Barcelona tot això els semblava una incoherència, ja que no percebien que hi hagués gaires diferències entre municipis, i a més, creien que la coexistència entre pobles era igualment possible dins d'una mateixa entitat política.

A partir d'aquí, les institucions barcelonines van anar donant respostes als arguments contraris a l'agregació. Els problemes d'ordre públic no empitjorarien, ja que cada municipi en tenia de propis i no tenien perquè augmentar, ans al contrari, havien de disminuir per la desaparició de les activitats dels sarroners. La pèrdua de representació municipal i de treballadors públics per part de les viles no era res més que l'ambició dels alts càrrecs dels Pobles del Pla de seguir ostentant poder i riqueses. I els arguments sobre que l'ajuntament de la gran ciutat desatendria les necessitats dels barris, que s'haurien de pagar més impostos, que la indústria local decauria... Senzillament no eren tinguts en compte, ja que segons deien, no eren raonament justificats, sinó elucubracions fanàtiques.

L'ajuntament de Barcelona defensava la seva justícia i rectitud, i afirmava que tots els problemes es resoldrien mitjançant comissions mixtes, amb el que tots els municipis havien de sortir beneficiats. Tanmateix, en l'edició de l'Eco de Gràcia del 15 d'agost de 1896, un membre del citat ajuntament argumentava que aquesta institució tampoc era perfecta, però sí que era millor que els caciquils petits ajuntaments de les viles, i en tot cas, sempre seria millor una pugna unida contra un sol focus de corrupció i il·legalitat que una lluita dispersa.

En darrera instància, el consistori es va recolzar en la legislació municipal, que competia a l’estat espanyol i era vigent des del 2 d’octubre de 1877. Segons l'article 4 d'aquesta, es podia suprimir municipis per agregació quan l'engrandiment dels pobles provoqués confusió, i especialment l'article 10 establia que les poblacions de més de 100000 habitants podien eixamplar-se fins a una distància màxima de sis quilòmetres, agregant-se els pobles que es trobessin pel camí. A partir d'aquí, només calia esperar la resolució definitiva.

Finalment, el 20 d’abril de 1897 Barcelona assoliria el seu objectiu expansionista. Ja només caldria comprovar si les pretensions dels prohoms de la capital es complirien, erigint una Barcelona més rica i més pròspera, convertint-la així en una de les primeres urbs d'Europa.


Bibliografia:
·         Setmanari "Eco de Gràcia", edicions de 1896 i 1897
·         Informe de la Comissió de l'ajuntament de Barcelona del 10 de desembre de 1885.
·         Articles de Carolina Chifioni

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada