dimecres, 28 d’octubre del 2015

LA DOLÇA FESTA DE SANT MEDIR



Cada 3 de març, els graciencs més llaminers es desperten engrescats, conscients de la jornada que els espera. A les escoles, la rauxa impera. Avui no hi ha classe. És dia d'anar a recollir caramels. Avui és Sant Medir.



Amb el pas dels anys, Sant  Medir s'ha convertit en una de les festes més concorregudes i populars de l'àrea de Barcelona, i són poques les viles que la celebren. Al matí, colles d'escolars i avis amb els seus néts, persegueixen carruatges i camions que deixen al seu pas tones de caramels. Al mig dia, les colles que fan possible la festa es reuneixen a la vella ermita de Sant Medir de Collserola per a fer un aplec de germanor. Finalment, cap al capvespre, les colles al complet refan de nou el romiatge pels carrers de la vila al damunt d'elegants cavalls, camions i camionetes decorades i seguits per bandes de música popular, deixant enrere encara més tones de caramels. Però, d'on prové aquesta festa? Qui era Sant Medir? Per què es celebra a Gràcia?

La Llegenda

Ens situem a l'entrada del segle IV. En Medir era un pagès que vivia a mig camí entre les antigues viles de Barcino (Barcelona) i de Sant Cugat (en aquells moments, una fortalesa romana anomenada Castrum Octavianum), on actualment hi trobem l'ermita erigida amb el seu nom. Un bon dia, mentre plantava faves al seu hort, va aparèixer el bisbe Sever de Barcelona.

L'any 304 d.C., l'Emperador romà Dioclecià havia decretat la persecució dels cristians. Les ordres havien arribat a la província tarraconensis i Dacià, el seu governador, estava decidit a aplicar-les al peu de la lletra. Ara, Sever fugia dels emissaris romans que el perseguien. Medir, que era un cristià devot, li oferí auxili. Aquest, però, el va rebutjar ja que estava disposat a morir per la seva fe. A més, va demanar-li al pagès que davant l'arribada dels seus perseguidors, no els digués cap mentida. En Medir va seguir les instruccions del capellà i quan els romans arribaren a l'indret, Medir els va contestar dient la veritat sobre el pas per aquelles terres del bisbe. Però un cop en Medir hagué respòs, les faves que havia estat plantant començaren a créixer i a florir, produint-se el miracle. Els romans, sentint-se enganyats davant d'aquells fets, van detenir el pagès, el qual fou torturat, martiritzat i, finalment, degollat. El bisbe Sever fou capturat poc després que en Medir.

Els origens de la festa

Cada indret té un origen particular de la festa. A la vila de Gràcia, els orígens es remunten al primer terç del segle XIX. El 1828, un jove procedent de Sant Cugat va instal·lar un petit forn al número 111 de l'actual carrer Gran de Gràcia, cantonada amb Sant Marc. No obstant, el forner, Josep Vidal i Granés, era una persona amb una salut delicada, així que va decidir fer una prometença a Sant Medir, patró pel qual sentia una gran devoció. Va jurar que si es curava, cada 3 de març realitzaria un romiatge fins a l'ermita situada al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, al bell mig de la serra de Collserola. El romiatge, el faria pels carrers de la vila de Gràcia, pregonant la seva prometença al damunt d'un cavall i tocant un sac de gemecs (o cornamusa). Sembla a ser, que el jove forner es va curar i, a partir de 1830, va complir la promesa, sortint cada 3 de març en romiatge pels carrers de la vila fins a l'ermita del seu patró acompanyat d'amics i familiars i repartint llaminadures. De mica en mica, el romiatge es va anar convertint en una festa popular amb major presència veïnal. El 1853, segons informa el Diari de Barcelona, la festa ja aplegava unes 300 persones.

Avui en dia, és una de les festes més concorregudes de l'àrea de Barcelona. Es celebra a Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi, el barri de La Bordeta de Sants i a Sant Cugat del Vallès. Vint-i-set són les colles que fan possible la festa i les persones que hi participen, tant des de dins com de fora, es conten per milers. Enguany, a més, la Unió Gracienca compleix 110 anys de vida. És la colla més antiga de la vila de Gràcia i la tercera de Barcelona. Una prova de l'antiguitat i la importància d'aquesta festa a la vila de Gràcia.

Per saber-ne més:


Carrer i Escudé, Manel Festa de Sant Medir.  Article de www.Festes.org, l’espai on comença la festa. 1999-2008 Disponible a: http://www.festes.org/articles.php?id=10

Fornés Garcia, Josep El Sant Medir de Gràcia. La festa de l'insòlit. Article publicat a Gracianet.org el 3 de març de 2004 Disponible a: www.festes.org/arxius/santmedirgracia.pdf

Arimany Juventeny, Joan Medir i Ermenter, dos noms per a un mateix sant. Article de devocioteca.blogspot.com del 3 de març del 2009 Disponible a: http://devocioteca.blogspot.com/2009/03/medir-i-ermenter-dos-noms-per-un-mateix.html 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada